Ku pamięci Arkadiusza Gołasia

logo_fmw_dod.jpg

W Międzychodzie odbył się VIII Memoriał Arkadiusza Gołasia. Na boisku nie mogło zabraknąć siatkarzy PGE Skry Bełchatów, a wśród nich kapitana zespołu - Mariusza Wlazłego.

W pierwszym dniu turnieju naprzeciw bełchatowian stanęli zawodnicy Wkręt-Met AZS Częstochowa. Pierwsze dwa sety to równa gra obu drużyn. Dopiero końcowe partie gry przechyliły szalę na stronę PGE Skry. Kolejne dwie odsłony to lepsza gra częstochowian. Dopiero tie-break rozstrzygnął, że zwycięsko z pojedynku wyszedł zespół pod wodzą Mariusza Wlazłego.

W finale wicemistrzowie Polski zmierzyli się z Delectą Bydgoszcz. Pierwszy set to zdecydowana przewaga PGE Skry. W drugiej odsłonie lepsi byli siatkarze znad Brdy. W trzeciej części spotkania obie drużyny grały bardzo równo. Dopiero zagrywka Mariusza Wlazłego pozwoliła bełchatowianom zwiększyć przewagę, co ostatecznie dało drużynie Jerzego Nawrockiego zwycięstwo w trzecim secie. Kolejna partia to ponownie wyrównana gra. Świadczy o tym choćby wynik - 33:35 dla Delecty. W tie-breaku lepsi ponownie okazali się bydgoszczanie, wygrywając tym samym cały turniej.

Memoriał jest organizowany od 2006 roku. Turniej jest poświęcony pamięci Arkadiusza Gołasia - świetnego siatkarza, który zginął w wypadku samochodowym na austriackiej autostradzie. 16 września mija 7 lat od śmierci sportowca.