1 czerwca Dzień Dziecka Handimals w Galerii Łódzkiej

logo_fmw_dod.jpg

1 czerwca Galeria Łódzka zamieni się w prawdziwy Czarny Ląd pełen dzikich zwierząt malowanych przez światowej sławy artystę Guido Daniele, zabrzmią dźwięki tam tamów oraz największego na świecie bębna, zagości „mądrość płynąca z natury” opisana przez Michała Zawadkę. Na małych klientów oczekujących wielkich wrażeń czekać będzie znany siatkarz Mariusz Wlazły.

Żyrafy wychodzą z szafy, za nimi pędzą słonie z kokardką na ogonie, te i inne zwierzęta na dłoniach znanego siatkarza wyczaruje włoski artysta -Guido Daniele. Guido tworzył prace na dłoniach wielu sław, tym razem jako kanwa posłużą mu dłonie Mariusza Wlazłego. I choć impreza dedykowana jest maluchom (trochę jak w King Size’ie) rozmiar ma znaczenie. Duże dłonie sportowca pozwolą na stworzenie skomplikowanego dzieła sztuki. Czy będzie to słoń, antylopa, a może ptak? Temat pracy pozostaje tajemnicą. Wielkie malowanie z Guido rozpocznie się o godzinie 15.00 na scenie w pasażu Galerii. Ulotne dzieło zostanie uwiecznione na fotografii, która będzie wystawiona na licytację na rzecz dzieci.
   Nie będzie to jedyny charytatywny aspekt tego dnia. Wydarzenie wspierają aż dwie organizacje: Fundacja Mariusza Wlazłego oraz UNICEF. Łącząc swoje siły w pomocy dzieciom, przy współpracy ze znaną projektantką Martą Hryniak, stworzono osiem kolekcjonerskich lalek Laloushek. Cztery z nich reprezentują różne regiony świata i zostały zainspirowane akcją UNICEF’u Kolory Świata. Fundacja Mariusza Wlazłego stworzyła natomiast mini wersję sportowca z autografem. 1 czerwca unikatowe laleczki trafią na licytację. Kupując taką lalkę zapewnimy uśmiech wielu dzieciom.
   „Bardzo zależało nam na tym, aby tegoroczny dzień dziecka miał szarszą skalę. Poza stworzeniem ciekawego wydarzenia dla klientów, postawiliśmy również na pomoc dzieciom, które tego potrzebują. Udało nam się nawiązać współpracę z organizacjami takimi jak Fundacja Mariusza Wlazłego, czy UNICEF, które podjęły wyzwanie i aktywnie zaangażowały się w działania. Cieszymy się, że możemy pomagać i jest to doceniane. W tym roku otrzymaliśmy znak UNICEF’u Firma z Sercem. To dla nas wyjątkowe wyróżnienie, ponieważ nasi mali klienci to dla nas wielka rzecz.” – mówi Beata Stefańska dyrektor Galerii Łódzkiej.
   1 czerwca rytm wydarzeniu nadadzą dźwięki bębnów i tam tamów. Na placu od ulicy Orlej stanie największy bęben świata. Od godziny 12.00 muzyk Ryszard Bazarnik rozpocznie wielkie koncertowanie oraz warsztaty gry na tym nietypowym instrumencie. W warsztatach jednorazowo będzie mogło wziąć udział aż 200 osób. Dla miłośników mniejszych form Galeria Łódzka przygotowała warsztaty ze Szkołą Perkusji Afrykańskiej City Bum Bum. I kto powiedział, że dzieci powinny zachowywać się cicho? Finałowy koncert na gigantycznym bębnie odbędzie się o godzinie 18.00.
   Na dzieci czeka również szczypta mądrości z natury płynąca z książki Michała Zawadki. Autor bestselleru przeczyta fragmenty książki, ale również poprowadzi pełne nauki warsztaty.
   „Wszyscy jesteśmy otwarci na dzieci i ich potrzeby. Nasze gwiazdy chętnie odpowiedzą na pytania, rozdadzą autografy, a eksperci z organizacji UNICEF pokażą, jak dzień dziecka obchodzony jest w różnych regionach świata. Chcielibyśmy, aby wspomnienia dnia spędzonego z nami na długo pozostały kolorowe, jak układanki z UNICEFU” – śmieje się Beata Stefańska.
 Afryka czeka na małych odkrywców Galerii Łódzkiej, którzy tego dnia będą mogli odkryć lądy nieznane.