Oliwier powołany na XXVIII Ogólnopolską Olimpiadę Młodzieży 2022

040.jpg

W dniach 12-15 maja w Suwałkach rozpoczną się zmagania młodych siatkarzy w XXVIII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Młodzieży w Sportach Halowych Podlaskie 2022. Zespół Łódzkiego będzie reprezentował Oliwier Burda - uczeń 8 S pod patronatem Mariusza Wlazłego.

- Olimpiada ta, to ogromne przedsięwzięcie. Konkuruje w niej około 3000 zawodników i zawodniczek z całego kraju w 12 dyscyplinach sportowych. Po ostatnich konsultacjach wojewódzkich otrzymałem powołanie do „12” reprezentantów. Wspólnie ze mną moi dwaj koledzy Kacper Czerwiński i Aleksander Osiński. Uczucie, które towarzyszyło ogłoszeniu powołania to przede wszystkim ulga. Bardzo się stresowałem przed ogłoszeniem ostatecznych powołań. Jestem szczęśliwy i zmotywowany do dalszej walki. Wierzę, że wspólnie z moimi kolegami z boiska możemy sięgnąć po medale - komentuje Oliwier i dodaje: - Trzymajcie za nas kciuki!

Rywalizacja siatkarzy z rocznika 2008 oraz młodszych odbędzie się w grupach systemem każdy z każdym. Do ćwierćfinałów awansują po dwie najlepsze drużyny.

Podział na grupy - chłopcy:
A: Małopolskie, Pomorskie, Lubelskie, Zachodniopomorskie
B: Łódzkie, Dolnośląskie, Świętokrzyskie, Podkarpackie
C: Mazowieckie, Opolskie, Warmińsko-Mazurskie, Podlaskie
D: Śląskie, Wielkopolskie, Kujawsko-Pomorskie, Lubuskie

Trzymamy kciuki za Oliwiera i zespół Łódzkiego!

Fot. Paweł Piotrowski