Nasi uczniowie podsumowali półfinały i wskazali mistrza Polski

162914679_951402098999242_3835994323570092023_n.jpg

Za nami emocjonujące półfinały PlusLigi i początek walki o medale. Kto zostanie mistrzem Polski? Komu przypadnie brąz? Nasi uczniowie z klas sportowo-językowych pod patronatem Mariusza Wlazłego dzielą się swoimi przewidywaniami i wskazują faworytów.

Jak oceniacie półfinały PlusLigi?

Jessica: W półfinale Skra – ZAKSA kibicowałam oczywiście klubowi z Bełchatowa, a w drugiej rywalizacji nie miałam faworyta, ale bardziej życzyłam zwycięstwa Jastrzębskiemu Węglowi. Gdy na trzecie spotkanie Skra pojechała do Kędzierzyna-Koźla, to miałam nadzieję, że wygra, ale niestety tak się nie stało.

Martyna: W rywalizacji VERVA - Jastrzębski Węgiel nie miałam faworyta, ale półfinał Skra - ZAKSA był dla mnie bardziej emocjonujący. Oczywiście kibicowałam zespołowi z Bełchatowa i po drugim meczu, też miałam nadzieję, że zagrają o złoty medal.

Oliwier: VERVA została boleśnie skarcona przez Jastrzębski Węgiel. Ten półfinał mnie nie zachwycił. Zaskoczył mnie drugi, w którym Skra sprawiła poważny opór zespołowi z Kędzierzyna-Koźla.

Jak myślicie, jaka będzie kolejność na podium PlusLigi?

Jessica, Martyna, Oliwier: ZAKSA, Jastrzębski Węgiel, Skra.

Igor: Klub z Kędzierzyna-Koźla zasługuje, aby zostać mistrzem.

Czego spodziewacie się po meczach o medale? Jak mogą ułożyć się te spotkania? Co przemawia za Waszymi faworytami?

Oliwier: ZAKSA rozegrała fantastyczny sezon i myślę, że Jastrzębski Węgiel nie utrudni im za bardzo zadania, jakim jest zdobycie mistrzostwa Polski. Sądzę, że do spotkań o brąz Skra przystąpi bardzo „nabuzowana”. Na pewno ma lekki niedosyt po półfinale.

Martyna: Mam nadzieję, że będą to zacięte spotkania i zarówno ZAKSA, jak i Skra wyjdzie w nich zwycięsko. Zespół z Kędzierzyna-Koźla jest w bardzo dobrej formie, a drużyna z Bełchatowa na pewno da z siebie wszystko i pokona Warszawę.

Igor: Myślę, że ZAKSA nie będzie miała łatwo z Jastrzębskim Węglem, ale wygra, ponieważ gra w tym sezonie bardzo dobrze i stabilnie. Mam nadzieję, że w meczu o 3 miejsce Skra zwycięży z VERVĄ Warszawa.

Jessica: Pewnie będzie dużo emocji. Sądzę, że zespoły z Bełchatowa i Warszawy dadzą z siebie wszystko. ZAKSA na pewno pokaże na co ją stać i wygra.

Treflowi Gdańsk niewiele zabrakło, aby znaleźć się w półfinale. Jak podsumujecie ich sezon?

Igor: Grali bardzo dobrze, ale zabrakło im trochę szczęścia.

Martyna: To był na pewno udany sezon Trefla. Szkoda, że nie udało im się wejść do półfinału. Będę trzymać za nich kciuki w następnym sezonie.

Oliwier: Byli na pewno największym zaskoczeniem. Ich 3 miejsce w fazie zasadniczej jest jak najbardziej „na +”.

Jessica: Sądzę, że następny sezon będzie o wiele lepszy i jak zawsze dadzą z siebie wszystko.

Fot. Paweł Piotrowski