Mariusz Wlazły apeluje do dzieci, młodzieży i trenerów

usm1.jpg

Mariusz Wlazły został ambasadorem społeczno-edukacyjnej akcji Michała Zawadki - „Uśmiechologia. Poczuj własną wartość”, która ma zainspirować i zmotywować młodych ludzi do uwierzenia w siebie i do sukcesywnego budowania poczucia własnej wartości bez obawy przed kolejną oceną, czy hejtem. - Zachęcam wszystkie dzieci i młodzież do aktywnego udziału w akcji Michała Zawadki! Pokażcie całej Polsce, że jesteście radosne, otwarte i życzliwe – takie, jakie ja Was poznałem na moich treningach – mówi patron fundacji. Poniżej zamieszczamy jego apel.

Dołączyłem do akcji społeczno-edukacyjnej, którą zorganizował Michał Zawadka – „Uśmiechologia. Poczuj własną wartość”, która ma zainspirować i zmotywować młodych ludzi do uwierzenia w siebie i do sukcesywnego budowania poczucia własnej wartości bez obawy przed kolejną oceną, czy hejtem. Poproszono mnie o kilka słów na temat poczucia własnej wartości, wiary w siebie i wymienienie swoich sukcesów. O tych sportowych możecie przeczytać na Wikipedii, dlatego chciałbym zwrócić uwagę na projekty, o których pisze się mniej, ale cieszą mnie równie mocno jak zdobyte medale.

Gdy byłem małym chłopcem, ktoś mną pokierował, doradził mi i dzięki temu udało mi się dużo osiągnąć. Teraz to ja chcę dzielić się z najmłodszymi swoją wiedzą i doświadczeniem, dlatego stworzyliśmy Fundację Mariusza Wlazłego, w której szkolimy dzieci i młodzież. Tak się dzieje poprzez turnieje, Treningi z Mariuszem Wlazłym, School Of Volley, czyli klasy sportowo-językowe oraz Mini Akademię Mariusza Wlazłego.

Na spotkaniach z dziećmi zawsze powtarzam, że sportowcy powinni być utalentowani, pracowici, uparci, lecz przy tym skromni i uczciwi. Ale do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać umiejętność rozwiązywania problemów, utrzymywania relacji międzyludzkich. Daleko zajdzie ten, który potrafi szukać kompromisów, a jednocześnie dąży do wyznaczonego celu, ale nie po trupach. To szczególnie ważne w sportach zespołowych. Dlatego na naszych zajęciach sportowych wiele uwagi poświęcamy właśnie na te kwestie. Oczywiście, nie wszyscy nasi podopieczni są wielkimi talentami i nie wszyscy zostaną w przyszłości medalistami Mistrzostw Polski, czy siatkarskiego mundialu, ale nie mogę żadnemu dziecku odmówić motywacji i zaangażowania. Razem z moim sztabem cieszymy się, że to aktywne dzieciaki i staramy się, by każdego dnia poczuły własną wartość! A to, że czasami nie wychodzi, trudno. Każdy ma swój czas. Ja już teraz jestem z nich bardzo dumny.

Niestety nie wszystkie dzieci mogą liczyć na takie wsparcie. Kiedy obserwuję turnieje z udziałem naszych zespołów, niejednokrotnie byłem świadkiem sytuacji, że już na tym etapie tych młodych sportowców spotykają gorzkie słowa i krytyka ze strony trenerów. Ci opiekunowie nie zdają sobie sprawy z wypowiadanych słów i zachowań względem dzieci. Nie zdają sobie sprawy, jaką krzywdę wyrządzają swoim podopiecznym. Psychika dzieciaków dopiero się kształtuje i jeśli zaszczepimy im negatywne wzorce już na tym etapie, to bardzo trudno będzie je wyprowadzić na dobrą drogę. Dlatego doceniajcie, nie oceniajcie! Perspektywa osiągania wyników już w tym wieku, nie powinna nikomu przyświecać.

Sportowe zajęcia i zawody mają dzieciom przede wszystkim sprawiać przyjemność, mają je rozwijać i szlifować umiejętności, zyskiwać doświadczenie. Nie zabierajcie im frajdy negatywnym komentarzem, czy reakcją, bo dzieciaki stracą chęć gry. Można przegrać – w końcu każdy w życiu kiedyś przegrał - ale ważne, aby z porażek, które ponosimy, wyciągać jak najwięcej. A ci młodzi sportowcy dopiero się uczą i jeśli dużo przegrają, to nauczą się szybciej. Teraz przede wszystkim liczą się ich energia i uśmiech!

Gdy jestem na treningach naszych najmłodszych grup z Mini Akademii Mariusza Wlazłego, to przyznam, że głowa mi pęka. To bardzo żywiołowe dzieci, energicznie reagujące, głośne, ale to wszystko powoduje, że atmosfera na treningach jest bardzo przyjazna i radosna. Myślę, że w tym jest lekarstwo na to, że postępy - choć zajęcia są prowadzone od niedawna - są znaczne. To zasługa „Uśmiechologii” Apeluję do wszystkich trenerów, aby także spróbowali tej metody. Gwarantuję, że dzieciaki z uśmiechem wrócą na Wasze kolejne zajęcia.

Zachęcam wszystkie dzieci i młodzież do aktywnego udziału w akcji Michała Zawadki! Pokażcie całej Polsce, że jesteście radosne, otwarte i życzliwe – takie, jakie ja Was poznałem na moich treningach! To, że dobrze się bawiliście z moim teamem, to, że zaszczepiliśmy Wam miłość do siatkówki i to, że kolejne maluchy dołączają na nasze zajęcia, daje mi ogromne poczucia własnej wartości i wiarę w siebie na kolejne fundacyjne projekty! Pozdrawiam Was wszystkich i raz jeszcze zapraszam do udziału!

Mariusz Wlazły

#PoczujWłasnąWartość