O tym jak zachęcić dzieci do uprawiania sportu, jak wychować młodych sportowców i na co zwracać uwagę w szkoleniu? Na te tematy rozmawialiśmy z Radosławem Kolankiem, trenerem bełchatowskiej Skry, który w tym roku doprowadził juniorów do złotego medalu Mistrzostw Polski.

Jak zachęcić dzieci do uprawiania sportu, konkretnie do siatkówki, tak, aby nie zniechęciły się już na początku?

Z pewnością w dzisiejszych czasach nie jest to łatwe zadanie. Dzieci mają ogromne możliwości spędzania wolnego czasu i jest to oczywiście zaletą. Największym wyzwaniem dla nas jako trenerów, jest pokazanie dzieciakom piękna siatkówki, jej wszechstronności i sprawienie, aby nie nudziły się na zajęciach. Ogromna jest też rola rodziców, którzy wskazując drogę swoim pociechom są wytrwali w swoich postanowieniach. Funkcjonowanie w grupie, elementy rywalizacji sportowej w formie zabawy, wszechstronność zadań motorycznych, tak potrzebne w siatkówce - są swego rodzaju narzędziami w naszych rękach, aby dzieci chętnie pojawiały się w hali sportowej. Jednym ze sposobów jest projekt Mariusza, w którym mam przyjemność brać udział. Spotkanie z Mistrzem, możliwość wspólnego treningu z nim, poznania go bliżej jako wybitnego sportowca, ale też człowieka, myślę że jest dla dzieci ogromnym bodźcem do uprawiania siatkówki.

Jakie błędy najczęściej popełniają trenerzy grup początkujących?

Nie należę do trenerów, którzy wytykają błędy innym szkoleniowcom. Mogę jedynie podpowiedzieć, czym ja kieruję się w swojej pracy z dziećmi. Najważniejsze to chcieć pracować z pasją i radością z tego, co robimy. Ponadto nieustanna chęć rozwoju i nauki jest niezbędna, aby nie popaść w rutynę. Jeśli nie oddasz swojej grupie tego, co najlepsze, oni natychmiast wyczują Twój brak zaangażowania i również będą niezaangażowani. Myślę, że ta sama zasada panuje w relacjach z seniorami. Na szacunek grupy zasługujesz tylko wtedy, gdy pokazujesz radość ze swojej pracy.

Dzieci często same próbują różnych ćwiczeń. Kiedy powinno się nauczyć podstaw wykonywania takich elementów jak np. zagrywka z wyskoku?

Wszystko musi mieć swój czas. Należy opanować podstawy, odpowiednią powtarzalność i technikę, aby móc zwiększać poziom trudności danego elementu. Oczywiście dużo zależy od indywidualnych predyspozycji danej osoby, ale ja staram się uświadamiać i wymagać powtarzalności z właściwą techniką. Wtedy możemy iść krok do przodu. Co z tego, że zacznę zagrywać z wyskoku, jeśli nie będę regularnie podrzucał odpowiednio piłki, nie ustawię stóp, nie odprowadzę ramienia, a na 10 powtórzeń każda zagrywka będzie wykonana w inny sposób? Siatkówka uczy cierpliwości, a dobre podstawy dają świetne efekty w trudnych elementach.

Kiedy powinno się nakreślać pozycję na boisku?

Jestem zwolennikiem wszechstronności. Oczywiście warunki fizyczne często obligują do pewnych decyzji odnośnie pozycji, ale każdy młody adept siatkówki powinien wiedzieć, że siatkówka to nie tylko atak.

Czym w późniejszym wieku różni się od siebie trening specjalistyczny na określonych pozycjach?

To naturalne, że każda pozycja ma swoje charakterystyczne cechy, które należy egzekwować w treningu, dążąc do jak największej powtarzalności. Trening indywidualny pozwala poprawiać i udoskonalać te cechy poprzez odpowiednio dobrane ćwiczenia czy zadania, oddające specyfikę danej pozycji.

Ile rodzin tygodniowo powinno się trenować w wieku szkolnym w danych przedziałach wiekowych?

Składa się na to ogrom czynników, które musimy uwzględnić. Między innymi rodzaj treningu, potencjał grupy, wiek, właściwe odżywianie i oczywiście odpoczynek - są elementami, które trener musi mieć na uwadze, planując swoje cykle treningowe. Młodsze dzieci z reguły trenują 3 razy tygodniowo po 1,5 godziny, z wiekiem ta liczba się zwiększa do 4, 5 jednostek w tygodniu.

Jakie rady możesz przekazać młodym zawodnikom rozpoczynającym swoją przygodę z siatkówką?

Przede wszystkim chciałbym życzyć im wytrwałości w dążeniu do celu i radości z tego, co robią. Ważne jest, aby sport zamienić w pasję, bo siatkówka to nie tylko pot i wysiłek fizyczny, ale również ludzie, którzy pokażą Wam jak iść przez życie z uśmiechem na twarzy.

Fundacja Mariusza Wlazłego © 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone.