Na treningach poznajecie siatkówkę od strony praktycznej, ale każdy młody adept powinien wiedzieć o niej także w teorii. W tym dziale przedstawimy Wam podstawowe zagadnienia, udzielimy wskazówek szkoleniowych i porozmawiamy z tymi, którzy wiedzą o niej najwięcej - siatkarzami, trenerami i przedstawicielami sztabu. Ucz się siatkówki razem z nami!

- Muszę przyznać, że miałem dużo szczęścia oraz spotykałem na swojej drodze życzliwych ludzi. Wypadałoby wspomnieć, że posiadam również namiastkę talentu, więc sumując to wszystko, człowiek jest na odpowiedniej drodze do osiągnięcia sukcesu. Reszta zależy od nas sportowców – mówi dziewięciokrotny Mistrz Polski z PGE Skrą Bełchatów, Mistrz Świata oraz organizator treningów dla dzieci i młodzieży Mariusz Wlazły. W rozmowie z nami dzieli się swoimi przemyśleniami na temat szkolenia młodych siatkarzy.

O tym jak zachęcić dzieci do uprawiania sportu, jak wychować młodych sportowców i na co zwracać uwagę w szkoleniu? Na te tematy rozmawialiśmy z Radosławem Kolankiem, trenerem bełchatowskiej Skry, który w tym roku doprowadził juniorów do złotego medalu Mistrzostw Polski.

We wstępnym okresie kształcenia najważniejsze jest, aby dzieci zachęcić, a nie zniechęcić. Doprowadzić do tego, żeby pokochały siatkówkę - mówi Piotr Cyniak, nauczyciel wychowania fizycznego w Szkole Podstawowej nr 1 w Bełchatowie i trener w sztabie szkoleniowym „Treningów z Mariuszem Wlazłym”.

Fundacja Mariusza Wlazłego © 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone.