Mini Akademia Mariusza Wlazłego już na parkiecie

001_1440x0.jpg

Co wyróżnia Mini Akademię Mariusza Wlazłego na tle innych szkółek? Trener #WlazlyTeam Jarosław Nita nie ma wątpliwości. To "miłość i pasja do siatkówki"! Zajęcia naszych najmłodszych podopiecznych wystartowały w drugim tygodniu września i cieszą się dużą popularnością. - O liczebności na ten moment trudno mówić - wciąż napływają zgłoszenia - podkreśla nauczyciel w bełchatowskiej Szkole Podstawowej nr 1, gdzie funkcjonuje akademia.

W tym roku zajęcia zostały podzielone na dwie grupy wiekowe - "pierwszaków" oraz dzieci starsze.

- Najmłodsi zaczynają nawet od klasy "0", a ponieważ nie "opuszczamy" chętnych do treningów (którzy zaczęli przygodę z nami kilka lat temu), najstarsi to już klasa 7. Niektórzy trenują z nami od bodajże 4-5 sezonów. To budujące, że "odliczyło" się szerokie grono z zeszłego roku. Zapał nie gaśnie! - cieszy się trener Nita i opowiada o treningach otwierających sezon.

- Na pierwszych zajęciach zrobiliśmy sporo zabaw na poruszanie się po boisku i szybkość reakcji. Starszym przypomnieliśmy, a młodszym pokazaliśmy strefy boiska i przemieszczanie się w nich, aby mieć bazę do kolejnych zajęć. Trochę fragmentów gry z wykorzystaniem "stref" i gra w formie zabawowej - opowiada.

A jakie nowości czekają na uczestników od września w porównaniu z rokiem ubiegłym?

- Na pewno kilkoro nowych miłośników i miłośniczek tego sportu (uśmiech). Szczególnie wśród najmłodszych "Pierwszaków", ale poza tym grupa, która jest z nami dłużej pozna nowe ćwiczenia techniczne i elementy taktyczne - liczę na nieustanny rozwój - przyznaje trener #WlazlyTeam i podkreśla, że najlepszym sposobem, aby przekonać dzieci do uczestnictwa są zajęcia próbne.

- Trzeba po prostu przyjść i spróbować - zapewnia opiekun naszych najmłodszych podopiecznych, który sam także stara się nieustannie "pracować" nad swoim nauczycielsko-trenerskim CV.

- Literatura i inne materiały metodyczne, szkolenia, nie tylko tematyczne - siatkarskie, ale również dotyczące współpracy w zespole, komunikacji i motywacji do pracy nad sobą. Poza tym mam możliwość wymiany pomysłów i rozwiązań z doświadczonymi trenerami różnych grup wiekowych - opowiada Nita i zaprasza wszystkich do spróbowania swoich sił na siatkarskim boisku.

Zajęcia odbywają się od poniedziałku do środy w hali Energia według poniższego harmonogramu:

Klasy III i starsze - poniedziałki i środy, godz. 15:00 - 16:30
Klasy I - II - wtorki, godz. 15:00 - 16:30