Magdalena Sowała to wychowawczyni i trenerka klasy sportowo-językowej 6 S pod patronatem Mariusza Wlazłego, która funkcjonuje w Szkole Podstawowej nr 1 w Bełchatowie. W rozmowie z nami opowiedziała, jak w stanie epidemii wygląda praca nauczyciela i z jakimi wyzwaniami mierzą się jej podopieczni.

Jak w stanie epidemii wygląda praca nauczyciela wychowania fizycznego? Jak radzisz sobie z pełnieniem obowiązków online?

Magdalena Sowała: To dla nas nowa sytuacja, ciągle się uczymy planować jak najlepiej pracę online. Jako wychowawca i nauczyciel wf jest sporo obowiązków, ale wszystko można spokojnie zrobić. Komunikuję się z uczniami w różny sposób: przez e-dziennik, na Messengerze, pocztą mailową, telefonicznie. Dostają różne materiały z ćwiczeniami, linkami, konspekty lekcji do wykorzystania. Pan Piotr Cyniak prowadzi z nimi treningi online. Nie jest to trening, jaki prowadzimy na zajęciach w hali, ale nie mamy na to wpływu. Najważniejsze jest, aby dzieci codziennie trochę poćwiczyły, poczytały teorię nauki gry w piłkę siatkową. W tej chwili komputer stanowi podstawowe narzędzie mojej pracy. Dla nauczyciela wychowania fizycznego nie jest to typowa sytuacja, ale mam nadzieję, że uczniowie są zadowoleni z tego, co im przygotowujemy.

Jak Twoi uczniowie radzą sobie z nauką w domu?

- No cóż, trochę brakuje im ochoty i motywacji. Mam córkę w klasie sportowej i widzę jak ciężko zebrać jej się do przerobienia zadanego materiału. Inne dzieciaki też narzekają, że to bardzo trudne tak z własnej woli uczyć się, oglądać różne filmiki, pisać notatki. Oni po prostu chcą wrócić do szkoły, niesamowite, prawda? Brakuje im kolegów, koleżanek, treningów, meczów, turniejów. Ale staram się ich motywować, nawet w ramach zajęć z wychowawcą mieli znaleźć jakiś cytat motywujący ich do pracy i takie perełki mi przysłali: "Dziś zrób to, czego innym się nie chce, a jutro będziesz miał to, czego inni pragną" (Nikola), "Kto się przestaje uczyć, umiera" (Oliwier), "Co my wiemy to tylko małe ziarenko piasku. A czego nie wiemy to cała ziemia" (Mikołaj), "Nauka jest jak podróż, która trwa przez całe życie, dla otwartych umysłów świat jest pełen pytań, na które warto poznać odpowiedzi" (Oliwier), "Nauka to pokarm dla rozumu" (Martyna) i wiele innych ciekawych myśli. To naprawdę bardzo mądre dzieciaki, na pewno dobrze poradzą sobie z nauką online. Wspieramy się w klasie, dużo ze sobą piszemy, przetrwamy ten trudny okres i wrócimy do szkoły ze zdwojoną siłą do pracy.

Jak dzieci mogą ćwiczyć w domu, aby zachować dobrą sprawność? Jakie ćwiczenia się sprawdzają?

- Cały czas przypominam im o codziennej gimnastyce. Czasami wystarczy 10-15 minut, czasami zachęcam do treningu dłuższego, np. siłowego. Dostają przykładowe ćwiczenia, konspekty, ale oni sami potrafią już zbudować sobie zestaw ćwiczeń na poszczególne partie mięśniowe czy ćwiczenia rozciągające. Ostatnio przysyłali mi zdjęcia i filmiki jak ćwiczą, niektórzy z rodzeństwem, rodzicami. To mogą być proste ćwiczenia ogólnorozwojowe, wzmacniające, rozciągające, ale również techniczne np. doskonalenie postawy siatkarskiej czy poruszania się po boisku. Niektórzy nawet odbijali piłkę w domu (wybaczcie im drodzy rodzice, ale oni są głodni gry). Wszyscy uczniowie, nie tylko klas sportowych mogą aktywnie spędzać czas. Zachęcam wszystkich do ćwiczeń.

Życzę zdrowia i pogody ducha moi kochani uczniowie smile

Zachęcamy wszystkich do pozostania w domu i wykonywania bezpiecznych dla zdrowia każdego ćwiczeń.

#ZostańWDomu
#ĆwiczWDomu

Fundacja Mariusza Wlazłego © 2020 Wszelkie Prawa Zastrzeżone.