Mini Akademia Mariusza Wlazłego, która we wrześniu rozpoczęła szkolenie młodych adeptów siatkówki, trenuje w coraz liczniejszym gronie. Podczas ostatnich zajęć w hali Energia, bawiło się z nami 30 maluchów! Jedną z prowadzących jest nauczycielka wychowania fizycznego ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Bełchatowie oraz trenerka w Akademii Siatkówki Skry Bełchatów, znana również z Treningów z Mariuszem Wlazłym - Agnieszka Gonerska.

Dlaczego warto zapisać dziecko do Mini Akademii?

Agnieszka Gonerska: Wybór dyscypliny sportowej, którą chcemy zainteresować dziecko, nie jest prostą sprawą. Piłka siatkowa jest jedną z najciekawszych i masowo uprawianych gier zespołowych w Polsce. Jej bardzo ważną zaletą jest wpływ na wszechstronną sprawność fizyczną. Inną zaletą tego sportu jest tani i nieskomplikowany sprzęt niezbędny do gry. Czołowi gracze reprezentacji, jak Bartosz Kurek, czy Malwina Samarzek-Godek są idolami dla wielu młodych zawodników, motywując ich do ciężkich treningów i jeszcze większego wysiłku. Każde dziecko z pewnością znajdzie sobie wzór do naśladowania i kto wie, może w przyszłości dołączy do elity tego sportu, stając się gwiazdą siatkówki. Ci wielcy też zaczynali jako dzieci w lokalnych klubach sportowych.

Jak wyglądał pierwszy miesiąc zajęć w Mini Akademii?

- Po pierwszym przepracowanym miesiącu widać bardzo dużo! Czy dziecko przychodzi, ponieważ chce się bawić siatkówką i jest zaangażowane podczas treningu, czy wręcz przeciwnie. Chodzi o to, aby miały z tego jak najwiecej zabawy i wzajemnie tworzyły atmosferę jak również zespołowość - jeden za wszystkich, wszyscy za jednego. Tę zasadę wpajamy młodym adeptom siatkówki. Wiadomo, że nie każde dziecko zostanie sportowcem na miarę naszego Mariusza Wlazłego. To jednak nie oznacza, że nie powinno ono uprawiać sportu w ogóle. Wręcz przeciwnie. Niech spędza czas aktywnie, a rodzic docenia włożony wysiłek i starania. To bardzo ważne, ba - ważniejsze od osiąganych wyników.

W jaki sposób prowadzicie zajęcia, jaka jest proporcja nauki siatkówki do zabawy.

- Takie maluchy nie grają jeszcze w piłkę siatkową jak dorośli. Boiska dla nich są mniejsze, piłki lżejsze, siatki zawieszone są niżej, a dzieci aż do czwartej klasy szkoły podstawowej nie muszą zagrywać, a jedynie rzucają piłkę. Jeśli na zajęciach jest nudno to dzieci szybko się zniechęcają. Dlatego nasze treningi są przeplatane od zabaw do ćwiczeń ścisłych, a czasem i pogadanki.

Jakie dzieci mogą się zgłaszać na zajęcia?

- Do naszej Fundacji mogą zgłaszać się dzieci z roczników 2010, 2011 i 2012. Zajęcia odbywają się we wtorki i czwartki od godz. 15:00 w hali Energia przy ul. Dąbrowskiego 11. Zapraszamy.

Zapisy przyjmowane są mailowo pod adresem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Koszt zajęć to 60 zł miesięcznie.