- Klasa pod patronatem pana Mariusza Wlazłego stwarza możliwość odkrycia talentów sportowych. Zapewnia udział w ciekawych zajęciach rozwijających uzdolnienia fizyczne, a także kompetencje i sprawność posługiwania się językiem angielskim” – mówi Beata Piwowarska - Dyrektor Szkoły Podstawowej Nr 1 w Bełchatowie, gdzie 27 maja zostanie przeprowadzony nabór do klasy sportowo-językowej VI S.

Jak ocenia Pani inicjatywę powstania kolejnych klas pod patronatem Mariusza Wlazłego?

Dyrektor Beata Piwowarska: Inicjatywa bardzo potrzebna w środowisku szkół podstawowych. Mamy wiele utalentowanych sportowo dzieci. Klasa pod patronatem pana Mariusza Wlazłego stwarza możliwość odkrycia talentów sportowych. Zapewnia udział w ciekawych zajęciach rozwijających uzdolnienia fizyczne, a także kompetencje i sprawność posługiwania się językiem angielskim. Uczniowie klasy IV S biorą udział w obozach sportowych, mają spotkania z dietetykiem i trenerem mentalnym. Wsparcie fundacji i klubu Skra umożliwia korzystanie ze specjalistycznego sprzętu i odzieży sportowej. Zapewnia współpracę z wykwalifikowanymi trenerami piłki siatkowej. Uczniowie mogą korzystać z programu stypendialnego.

Dlaczego warto dołączyć do klas sportowo-językowych?
- To klasa dla dzieci ambitnych, które lubią zajęcia sportowe, a szczególnie piłkę siatkową. Które chcą coś więcej niż proponuje szkoła tzw. masowa. Patronat pana Mariusza Wlazłego, zawodnika o niekwestionowanych osiągnięciach sportowych, gwarantuje odpowiednie, na wysokim poziomie warunki rozwoju sportowego uczniów. Powołana klasa sportowa jest najlepszym miejscem dla przyszłych mistrzów siatkówki.

Czy wiadomo już, kto będzie wychowawcą nowych klas? Którzy nauczyciele będą prowadzić lekcje wf i jęz. angielskiego?
- Wychowawcą klasy VI S będzie p. Magda Sowała. Lekcje wf będą prowadzić p. Magda Sowała i p. Piotr Cyniak. Język angielski p. Izabela Kusy i p. Wioletta Złotowska.

Ilu uczniów chcieliby Państwo przyjąć do nowej IV i VI klasy? Ilu chętnych może dołączyć w naborze uzupełniającym do przyszłej V S?
- Do klasy IV i VI chcemy przyjąć od 20 do 24 uczniów. W naborze uzupełniającym może dołączyć czworo uczniów.

Jak ocenia Pani dotychczasowe postępy zarówno sportowe jak i językowe uczniów IV S?
Postępy sportowe i językowe będą znane po przeprowadzeniu na koniec roku szkolnego ewaluacji.