Po 349 dniach młodzi adepci siatkówki ponownie trenowali pod okiem Patrona Fundacji. W weekend rozpoczęła się III edycja Treningów z Mariuszem Wlazłym! Wyjątkowa, ponieważ jej trasa obejmuje aż siedem miast z sześciu województw! Inauguracja odbyła się w Lublinie i Tarnobrzegu.

- Chcemy propagować siatkówkę bez względu na miejsce. Jeśli są to ośrodki z tradycjami, to jest to łatwiejsze. Jednak te „jałowe” tereny także cieszą się zainteresowaniem. Rozpoczęliśmy od Lublina, gdzie są tradycje siatkarskie, ale obecnie brakuje drużyny na najwyższym szczeblu rozgrywek. Takie miejsca są dla nas bardzo istotne. W Tarnobrzegu szansa pojawiła się dzięki przyjaciołom, których tutaj mamy, jak również dzięki Urzędowi Miasta, w którym nastawienie jest bardzo pozytywne. Energia do takich inicjatyw jest bardzo znacząca – podkreślił Mariusz Wlazły.

W treningach w Lublinie wzięła udział grupa 60 dzieci, w Tarnobrzegu była jeszcze liczniejsza – 70. Wielu przybyło przed czasem, jak Kinga i Karolina.

- Przyszłyśmy na półtorej godziny przed rozpoczęciem. Chciałabym się doszkolić, poprawić elementy, z którymi mam problemy – powiedziała nam Kinga. A jak się uczyć, to od najlepszych! Szansa na to jest tym bardziej wyjątkowa, ponieważ jak przyznała Karolina - można podpatrywać swojego idola.

Zajęcia zostały opracowane przez sztab szkoleniowy, który w tym roku oprócz Mariusza tworzą: Wojciech Janas, Radosław Kolanek, Piotr Cyniak i debiutujący w tym gronie – Dominik Posmyk.

- Wspaniała inicjatywa, atmosfera nie do opisania. To mój debiut na treningach w sztabie Mariusza Wlazłego, jednak to, co działo się w halach, przerosło moje oczekiwania. Coś pięknego, kiedy patrzy się na tylu młodych adeptów siatkówki, którzy z maksymalnym zaangażowaniem i radością przykładali się do każdego elementu treningu. Zajęcia zostały przygotowane w taki sposób, żeby każdy uczestnik był cały czas maksymalnie zaangażowany. Zostali oni podzieleni na grupy, które w tym samym czasie pracowały na poszczególnych stacjach. Były elementy techniki, kondycji i koordynacji. Uważam, że to bezcenne doświadczenie, kiedy podczas treningu młody zawodnik jest instruowany przez jednego z najlepszych siatkarzy na świecie - Mariusza Wlazłego. Cel został osiągnięty, każdy uczestnik wyszedł z uśmiechem na twarzy i jeszcze większym zapałem i zamiłowaniem do siatkówki - relacjonuje Posmyk. Wybór ćwiczeń bardzo spodobał się uczestnikom.

- Ciężko, ale bardzo fajnie. Było to coś nowego, ciekawe, innowacyjne ćwiczenia. Z niektórymi się spotkałem, ale większość była nowa – przyznał Jasiek. - Trening przebiegał w bardzo pozytywnej atmosferze, podobało mi się. Szkoda, że nie można takich treningów organizować częściej – żałował Patryk, a Martyna dodała: - To mega przeżycie trenować z kimś, kto gra w siatkówkę przez tyle lat. Mariusz Wlazły jest moim mentorem!

Ich poczynaniom przyglądali się kibice oraz bliscy.

- Obserwuję swojego brata Marka, który ma 15 lat. Z tego co widzę, to całkiem nieźle sobie radzi. Myślę, że jest to super pomysł, żeby w Lublinie wreszcie coś zorganizować. Młodzież za bardzo nie ma się gdzie wykazać, jest tylko kilka klubów. Dzięki takim zajęciom dzieci mogą zobaczyć, jak to wygląda. Super inicjatywa. Myślę, że większość mieszkańców nie ma na co dzień styczności z siatkówką, jest druga liga kobiet i mężczyzn, ale brakuje siatkówki na najwyższym szczeblu, a tutaj przyjeżdża Mariusz Wlazły – ikona. Jeśli nie na trening, to warto przyjść i zobaczyć go na żywo, a nie tylko w telewizji, to naprawdę coś – powiedziała nam Magda, starsza siostra jednego z uczestników.

Kolejnymi przystankami na trasie Treningów z Mariuszem Wlazłym będą Gliwice i Kraków (16-17 czerwca).

Informujemy, że jest jeszcze kilka wolnych miejsc na sobotni trening w Gliwicach. Aby się zgłosić, należy wypełnić formularz znajdujący się TUTAJ Uczestnicy o zakwalifikowaniu zostaną poinformowali mailowo w środę, 13 czerwca. Wyboru uczestników dokona Organizator na podstawie odpowiedzi na pytanie: „Dlaczego chcę uczestniczyć w Treningu z Mariuszem Wlazłym?”. Decydującym kryterium jest kreatywność odpowiedzi.

Najbliższe treningi:
16 czerwca 2018 r. godz. 13:00 - Gliwice: (Hala widowiskowo-sportowa – ARENA GLIWICE, ul. Akademicka 50)
17 czerwca 2018 r. godz. 13:00 - Kraków: (Hala Sportowa Uniwersytetu Ekonomicznego ul. Rakowicka 27)

Plan godzinowy treningów:
12:00 - 12:45 - rejestracja i podział na grupy
13:00 - rozpoczęcie treningów
13:10 - 14:45 - panel sportowy (trenujemy!)
14:45- 15:30 - spotkanie z Mariuszem Wlazłym i konkursy
15:30- 16:00 - zdjęcia, autografy, pamiątki
około 16:00 – zakończenie treningów

Fundacja Mariusza Wlazłego © 2018 Wszelkie Prawa Zastrzeżone.