Kolejne miasto zadebiutowało na trasie Treningów z Mariuszem Wlazłym! 10 i 11 czerwca siatkarskie zajęcia dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów zawitały do Koluszek. – To dla nas wielkie święto – przyznał podczas otwarcia Burmistrz Waldemar Chałat.

O wyjątkowości spotkań mówił także Zbigniew Winkiel – Prezes Przedsiębiorstwa „AGAT” S.A, sponsora drugiej edycji Treningów. - To wydarzenie, które w Koluszkach przejdzie do historii. Uczestnicy mają niebywałą okazję, aby uczyć się od najlepszych. Korzystajcie, podpatrujcie i bądźcie w przyszłości takim samym teamem jak ten Mariusza. Wielkie podziękowania dla niego, że tu przyjechał – przyznał. Następnie uczestników powitał główny bohater.

- Spotkaliśmy się tutaj, żeby potrenować i udoskonalić Wasze umiejętności. Pomoże Wam w tym moja drużyna. Mam nadzieję, że sam również będę mógł Wam pomóc – dodał organizator i zapytał: „Czy jesteście gotowi na trening?!” Odpowiedź mogła być tylko jedna - pozytywna i tak rozpoczęła się dwudniowa siatkarska zabawa w hali OSiR. W sobotę na starcie stanęły dzieci ze szkół podstawowych, w niedzielę młodzież z gimnazjów. Łącznie 150 uczestników, choć chętnych było zdecydowanie więcej. Zgłoszenia wysłało ponad 250 dzieci!

Razem w zespole PGE Skry, razem w drużynie #WlazlyTeam

W Koluszkach do drużyny Wlazłego dołączyli koledzy z boiska – Bartosz Bednorz, Robert Milczarek i Kacper Piechocki. Cała czwórka oraz Wojciech Janas, Radosław Kolanek, Piotr Cyniak i Marcin Laskowski starali się przekazać uczestnikom jak najwięcej wskazówek. - Kacper to mój asystent, zademonstruje zadania – zapowiedział podczas rozgrzewki trener przygotowania fizycznego. Potem przyszła pora na trening w grupach. Z niektórymi ćwiczeniami uczestnicy spotkali się po raz pierwszy. - Jest bardzo fajnie. Wcześniej nie miałem takich zajęć – przyznał Daniel. - Możemy się dużo nauczyć – dodała Julka.

- Przy odbiciu starajcie się także wykorzystywać nogi, są one bardzo ważne przy każdym odbiciu, zarówno górnym, jak i dolnym – przypominał kolejnym uczestnikom kapitan PGE Skry. Swoje uwagi na bieżąco przekazywali także jego koledzy.

- To świetna zabawa i wszyscy staramy się zaszczepić dzieciom sport, nie musi to być siatkówka. Ważne, żeby dzieci miały jakikolwiek ruch. Staram się pomagać, jak tylko mogę – przyznał Kacper, który ostatnio trenował pod okiem reprezentacyjnych szkoleniowców: Ferdinando De Giorgiego oraz Sebastiana Pawlika – opiekuna kadry U21. U kogo trening był bardziej wymagający? – Ich zajęcia były na pewno dużo spokojniejsze i z mniejszą intensywnością, a tak na poważnie - to super inicjatywa i bardzo się cieszę, że Mariusz po raz kolejny zaprosił mnie do swojej drużyny.

Dobry humor nie opuszczał także Bartka, choć jak przyznał – łatwo nie było. - U mnie jest straszne zmęczenie, bo od półtora miesiąca jestem na wakacjach i dawno nie odbijałem piłki, więc męczę się szybciej od dzieciaków - żartował. - To coś wspaniałego. Ogromnie się cieszę, że dostałem zaproszenie od Mariusza i mogę tutaj być, aby przekazać swoją wiedzę tym młodym adeptom siatkówki – dodał przyjmujący PGE Skry.

Siatkarska szczepionka na dłużej

- Jest bardzo fajnie, panuje przyjemna atmosfera i można się uczyć od najlepszych. Trenerzy są mili, pomocni, nie krzyczą, kiedy coś nie wyjdzie – komentował Dawid, a Daniel dodał: - Najfajniejszy jest Mariusz, jest też rozrywkowy – zauważa chłopiec, na co dzień kibicujący bełchatowskiej drużynie. Przy wskazaniu ulubionego siatkarza, Julka także długo się nie zastanawiała. – To Mariusz Wlazły.

- Chcieliśmy pokazać dzieciom, jak można bawić się siatkówką. Były ćwiczenia doskonalące technikę, koordynację i poruszanie się. Z trenerem Wojtkiem uczestnicy pracowali nad motoryką. Niektóre z tych ćwiczeń wykonuje on z pierwszą drużyną PGE Skry - podsumował Piotr Cyniak, który chciałby, aby wiedzę zdobytą podczas Treningów z Mariuszem Wlazłym, uczestnicy wykorzystywali podczas lekcji WF-u, czy na pozaszkolnych zajęciach na orlikach. Bo celem siatkarskiej szczepionki serwowanej przez drużynę Mariusza jest zwiększenie zainteresowania dyscypliną na dłużej, niż tylko kilka dni treningowych.

A już w najbliższy weekend (17-18 czerwca) siatkarski tour z Mariuszem Wlazłym przeniesie się do Krakowa. Dwudniowe siatkarskie zajęcia odbędą się w Hali Sportowej Uniwersytetu Ekonomicznego przy ul. Rakowickiej 27. W sobotę trening odbędą dzieci ze szkół podstawowych, w niedzielę młodzież z gimnazjów. Zajęcia rozpoczną się o godz. 12:00.

Program godzinowy Treningów z Mariuszem Wlazłym w Krakowie:

12:00 - rozpoczęcie treningu
12:10 – 13:45 - panel sportowy
13:45 – 14:30 - spotkanie z Mariuszem Wlazłym i konkursy
14:30 - 15:00 - zdjęcia, autografy, pamiątki
15:00 – zakończenie treningu

Fundacja Mariusza Wlazłego © 2017 Wszelkie Prawa Zastrzeżone.