W sobotę, 3 czerwca wystartowała druga edycja Treningów z Mariuszem Wlazłym. Inauguracja, podobnie jak rok temu, przypadła w rodzinnym mieście Patrona Fundacji – Wieluniu. W Hali Sportowej WOSiR swoje siły sprawdziły dzieci ze szkół podstawowych.

- Cieszę się, że ten siatkarski tour po raz drugi rozpoczyna się właśnie tutaj. Takie spotkanie z Mariuszem jest czymś fantastycznym, gdybym był w Waszym wieku, marzyłbym, żeby spędzić kilka godzin na parkiecie z mistrzem i najlepszym siatkarzem świata. Jego przykład pokazuje, że przy ciężkiej pracy można osiągnąć w sporcie najwyższe cele. Życzę Wam wielu wrażeń – powiedział podczas otwarcia Burmistrz Wielunia – Paweł Okrasa. A tych było co niemiara! Spotkanie składało się z trzech części: treningowej, konkursowej i motywacyjnej.

Trening z #WLAZLYTEAM

Każdy trening, zarówno w profesjonalnym klubie, jak i w amatorskim zespole rozpoczyna się od rozgrzewki. Uczestnicy byli w dobrych rękach, by nie powiedzieć – najlepszych! W tegorocznej edycji za tę część odpowiada trener przygotowania fizycznego PGE Skry Bełchatów i złotej reprezentacji Polski z 2014 roku – Wojciech Janas!

- Bardzo mi się podoba, uwielbiam takie zajęcia dla młodzieży. To dla nich bardzo ważne, a dla nas to czysta radość. Cieszę się, że Mariusz mnie zaprosił. Chętnie na to przystałem i z wielką przyjemnością biorę udział w tych treningach – podsumował debiutant w sztabie trenerskim. Oprócz niego w drużynie Wlazłego znaleźli się Radosław Kolanek, Piotr Cyniak, Marcin Laskowski oraz siatkarze BBTS Bielsko-Biała - Maciej Skowroński i Tomasz Piotrowski. - Dziękuję gościom z konkurencyjnego klubu, to pokazuje, że w siatkówce wszyscy razem się wspieramy. To także przykład młodych sportowców, którzy są na początku swojej kariery i mogą przekazać uczestnikom wiele cennych uwag – zaznaczył organizator.

Po części rozgrzewkowej, młodzi adepci piliki siatkowej ćwiczyli w podgrupach na sześciu stacjach.

- Uczestnicy zostali podzieleni pod względem zaawansowania. Nikt nie miał problemów, radzili sobie nawet 6-latkowie. Praca z dziećmi jest bardzo wdzięczna. One jeszcze nie wiedzą, co to zmęczenie i ból, nie mają tego bagażu doświadczeń, życiowego i sportowego, cały czas trenują z uśmiechem – ocenił Janas. - W porównaniu z rokiem ubiegłym zmieniła się formuła niektórych ćwiczeń. Urozmaiciliśmy je tak, aby były różnorodne. Chcieliśmy zwrócić uwagę na inne elementy siatkarskie. Myślę, że dzieci świetnie się bawią i uczą – podsumował Kolanek.

Nie pomylił się. Na twarzach uczestników pomimo zmęczenia malował się uśmiech.

- Bardzo mi się podobało. Najbardziej ćwiczenie, w którym odbijaliśmy górą i musieliśmy trafić w tę dużą piłkę. Trenerzy też są fajni. Uwielbiam siatkówkę, jest całym moim życiem – podzieliła się z nami wrażeniami 12-letnia Zuzia. O rok młodsza Zosia również nie żałowała, że podjęła wyzwanie. - Najfajniejsze było ćwiczenie, w którym graliśmy z piłkami w parach - jedna osoba podawała drugiej i ta musiała odbić piłką. Mariusz jest bardZo fajny, dobrze tłumaczy – przyznała. Nie tylko Patron treningów, ale każdy z trenerów na bieżąco starał się pomagać uczestnikom i nadzorować prawidłowe wykonywanie ćwiczeń. - Pociągnij jeszcze mocniej ramiona – przypominał trener Kolanek. - Im więcej takich akcji, tym dzieci zyskają coraz większą aktywność – cieszył się Marcin Laskowski.

Nauka poprzez zabawę

Treningi z Mariuszem Wlazłym to nie tylko siatkarskie zajęcia. To także wspólna rywalizacja z idolem i jego drużyną oraz quiz z wiedzy o siatkówce, w którym nagrodami były gadżety od klubu Mariusza Wlazłego – PGE Skry. Kilka z pytań konkursowych dotyczyło właśnie drużyny z Bełchatowa. Była też motywacyjna cześć zajęć. Organizator treningów poprosił uczestników o wymienienie cech, jakimi powinien odznaczać się sportowiec. Wspólnymi siłami wskazali: cierpliwość, wytrwałość, nie poddawanie się, postawę fair play, wiarę w siebie, odwagę, niezłomność, umiejętność współpracy i ambicję. - Trzeba sobie postawić wysoko poprzeczkę i dążyć do celu – tłumaczył Mariusz, który zwrócił się także do przybyłych rodziców. - Wasze wsparcie dla swoich pociech jest bardzo ważne.

Już w najbliższy weekend siatkarska zabawa z Mariuszem Wlazłym przeniesie się do Koluszek (10-11 czerwca). Tam również na młodych adeptów piłki siatkowej będzie czekało wiele niespodzianek.

Fundacja Mariusza Wlazłego © 2017 Wszelkie Prawa Zastrzeżone.